A Burger Market hisz benne, hogy nyitottnak és környezettudatosnak lenni jó – ahogy egyre többen térnek át részben vagy fokozatosan a növényi alapú étkezésre, a Burger Marketben szeretnénk ízletes alternatívát kínálni mindenkinek. A folyamatosan növekvő vegán kínálatunk megálmodójának Steiner Kristófot – Kristóf Konyhája I Kristóf’s Kitchen -t – kértük fel, akinek neve három bestseller szakácskönyvvel, teltházas főzőkurzusokkal és pop-up vacsorákkal, Tel Avivtól Cipruson át Londonig és persze Budapestig, valamint a legdinamikusabban növekvő vegán FB csoportig, a Titkos Vegán Traccspartiig elválaszthatatlanná vált a vegán életmódtól. Őt kérdeztünk meg…

Miért #vegán?

“Túl azon, hogy a veganizmus egyértelműen a Z-generáció választott étel- és életmód trendje, sokkal több ennél: akik a növényi étrend mellett döntenek, saját egészségük és lelkiismeretük mellett a környezetet is óvják, hiszen a #PlantBasedLife kisebb ökológiai lábnyomot hagy. A vegánok nem csak húst, de tejterméket, tojást sem esznek – azaz semmit, ami az állati szervezet kihasználásával párosul. Ám bármily szokatlanul hangzik, mindez nem kell, hogy lemondással járjon! Ezeket a burgereket nem azért raktam össze, hogy bárkit megtérítsek – sokkal inkább azért, hogy megmutassam: a veganizmus és a hedonizmus nem egymás ellentétei, mi több, kéz a kézben járnak.

“Yallah balagan!” – 100% vegan Middle East burger by Kristóf’s Kitchen @ Burger Market

A “balagan” rumlit, bulit, balhét, szépséges felfordulást jelent, a “yallah” pedig “gyerünk!”, “indulás!”, “megcsináljuk!”. Balagan van, ha elszabadul a party, balagan, ha már lefoglaltál egy repjegyet Tel Avivba, de még nem is kértél szabit, balagan, mikor valami brutálisan színes és sok, de legfőképpen balagan olyasmit tenni, amit korábban még senki sem. Ilyen a Steiner Kristóf konyhája által megalkotott, és a Burger Market séfje, Götz Zsolt együttműködésével elkészített büszkeségünk: a 100% növényi alapú, szuper laktató, 1001 ízű Middle East vegan burgerünk.

Mi van benne? Bár majdnem annyi titkot rejt, mint a holt-tengeri tekercsek (de annyit biztosan, mint egy átbulizott csütörtök éjszaka Ramallahban), most eláruljuk: a siniya a közel-keleti “pörkölt”: szaftos és füstös, pont ahogy szeretjük – mindezt burgerba gyúrtuk az 1001 éjszaka összes fűszereivel, illatozó lencsével, sült gyökérzöldségekkel. A ropogósra grillezett padlizsánbacont, fermentált uborkaszeleteket, és édes fehérhagyma szeleteket amba, jemeni mango szósz koronázza meg. Már csak a friss petrezselyemzöld és korianderzöld hiányzik… ja, nem! 😉 Mindez vegán buciban, vagy külön kérésre, zsemle nélkül.

ÖSSZETEVŐK: VEGÁN BUCI | FOKHAGYMÁS-CITROMOS TAHINI KRÉM | SINIYA LENCSEPOGÁCSA GYÖKÉRZÖLDSÉGEKKEL (KARALÁBÉ, FEHÉRRÉPA) | FÜSTÖS, GRILLEZETT PADLIZSÁNSZELET | AMBA JEMENI MANGÓSZÓSZ | CSEMEGEUBORKA | ÉDES FEHÉRHAGYMA | FRISS PETREZSELYEMZÖLD | FRISS KORIANDER

White City Boy titkos tippje: Csavarj rajta kedvedre: kérj extra quacamolet, és harapj mellé jalapenot.

Siniya is a sinfully ritch meaty dish traditional in the Middle East – now prepared as a patty using all the colourful spices of the Arabian Nights, roasted root veggies. Imagine juicy aubergine bacon, fermented cucumber circles, and fresh sweet onion slices corwned with amba, Yaman’s favourite mango sauce. It’s only missing a dash of fresh parsley and cillantro… oh no wait, it doesn’t! 😉 All this closed in a vegan bun – or up on request with no buns at all.

IGREDIENTS: VEGAN BUN | GARLIC-LEMON TAHINI CREAM | SINIYA LENTIL PATTY (KOHLRABI & PARSNIPS) | SMOKEY GRILLED EGGPLANT SLICE | AMBA – YEMENITE MANGO SAUCE | PICKLES | FRESH PARSLEY & CORIANDER LEAVES

#WhitecityBoy secret tip: Level it up with extra quacamole and be brave enough to throw in some jalapenos.